Kaas en wijn
Welke kaas bij welke wijn?
Er zijn veel smaakverschillen tussen de verschillende soorten kazen. Kazen smaken sterk, mild of licht, zijn zacht, romig, hard of hebben een blauw-, wit- of roodschimmel. Elke kaassoort vraagt om zijn eigen soort wijn, waarbij een witte wijn over het algemeen beter past dan een rode. Uitzondering hierop is een oude (harde, belegen) kaas. Een oude kaas heeft meestal een stevige smaak, waarbij een krachtige (rode) wijn vaak beter past.
Wijn en kaas uit dezelfde streek is vaak een goede, veilige combinatie. Een krachtige Parmezaanse kaas, zal bijvoorbeeld goed passen bij een Italiaanse Chianti. Harde kaassoorten (Cheddar of Parmezaan) zijn over het algemeen goed te combineren met tannine rijke wijnen. Romige kazen, zoals Brie gaan vaak beter met een frisse wijn met meer zuurgraad zoals een Chardonnay.
Ga op zoek naar contrasten: zoute kazen met zoete wijn (Bijvoorbeeld blauwe kaas en Port).
Advies, kaas en wijn
Voor een goed advies over de juiste kaas bij de juiste wijn… Kom naar onze marktkraam op een van de vele markten in de regio Overijssel en Gelderland. Hier kunnen wij u advies geven en kunt u vrijblijvend kaas proeven uit ons grote en gevarieerde assortiment kazen.
Wijn- en kaasproeverij
Uw wijnproeverij is natuurlijk helemaal compleet met een bijpassend kaasbuffet. Een leuke, gezellige en leerzame avond met familie, vrienden, collega’s of kookclub. In overleg kunnen we het kaasbuffet of de gehele proeverij voor u organiseren. Voor een kaasbuffet of geheel verzorgde proeverij adviseren wij u graag.